Футуристична бутка плаща кеш за рециклиране на електроника

Публикувано от на 2 март 2011 в Техника и джаджи - 0 коментара


ecoATM е една футуристична идея с материални стойност, която стимулира хората като предлага пари срещу рециклирането на електрониката им. Устройството стартира от Сан Диего и вече има около 15 бутки в южната част на Калифорния.

Как работи: пъхате остарял мобилен телефона, mp3 плеър или изхабена тонер касета, ecoATM  установява вида на устройството (напр. модел), определя стойността му и като вземе предвид щетите му, ще ви направи предложение, на което няма да може да откажете: пари в брой срещу рециклирането му.

ecoATM претендира, че предлага силно конкурентни суми за изплащане и дори най-високо предложената сума,  ще бъде незабавно обезпечена. От гледна точка на потребителите има много малка вероятност да не се използва ecoATM когато някой се сдобие със стара джаджа онлайн. Пускането на това полезно устройство обещава да отървава хората от старите устройства като дава кеш или кредити за пазаруване без да се изисква човешки контакт.

Системата обаче не е перфектна. ecoATM „яде” от цената на върнатите джаджи, така че те не могат да се препродават, освен това този процес може да отнеме няколко минути – и все пак работи. За една година на тестване, ecoATM е рециклирал повече от 50 000 устройства, в съответствие с ООП.

Съоснователят Марк Боулс и екипът му са тези, които осъществяват финансовите операции и не споделят колко всъщност струва да се произведе една такава бутка нито пък какъв е предела на устройствата, които могат да се рециклират.

В момента за пускането на ecoATМ  са изразходвани 14 000 000 долара. Футуристичната бутка вдигна рейтинга си като беше представена на пролетното издание на DEMO в  Палм Спрингс.

[mqstov 19552]

222

Публикувай коментар

111