Бъдещето на гражданската авиация

Публикувано от на 13 юни 2013 в Техника и джаджи - 0 коментара


В гражданската авиация се зараждат много нови и интересни идеи. Иновативен модел на самолет беше показан от Airbus на конференцията TEDGlobal в Единбург. Дизайнерите са почерпили вдъхновение от човешкия скелет, като конструкцията е едновременно здрава и лека. Това означава, че теоретично разхода за гориво би намалял драстично.

От европейската компания казват още, че целта ще е да се принтира 3D съставния материал, от който ще е изгради структурата на самолета. Концептуалната машина е създадена от екип структурни инженери в Airbus.

Други идеи за бъдещето на въздухоплаването са свързани с редуциране на шума от двигателите и нови зони, който да заместят традиционните седалки. Става дума за променящи формата си специални седалки, който ще могат да събират енергия от седящите на тях.

Друго предложение е да се увеличи размера на вратите на самолетите, като дори пасажерите биха могли да оставят ръчен багаж там, който автоматично ще им бъде доставян. Това би елиминирало проблемите с блокиране на  коридорите.

Освен удобството от компанията говориха още по темата с търсенето на нови и ефикасни горива, като течен водород или използването на метан като източник на енергия, но все още подобни идеи не могат да бъдат реализирани на практика.

222

Публикувай коментар

111