Бъдещето на OLED технологиите

Публикувано от на 3 октомври 2012 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментара


Новата технология, навлизаща на пазара OLED (Organic Light Emitting Diode) навлиза бързо на пазара и се насочва бързо да промени изцяло дисплеи и телевизори. Технологията е още в ранен процес на развитие, но има потенциала да предложи много в тази сфера.

Предимството на тази технология се състои в това, че не са необходими лампи, осветяващи матрицата отзад, а всеки пиксел сам излъчва светлина под управлението на OLED диоди, които, всъщност, представляват отделните пиксели. Яркостта на светене се определя от тока, които се подава на диода.

През 2011 Philips, заедно с музикантите от Black Eyed Peas направи костюми с OLED панели, управлявани дистанционно за тяхното шоу в Париж. Освен рок звезди и американските военните са намерили приложение на технологията в използването и за микро дисплей в своите учения. Тези дисплей са с големина от 1×1 инч и се използват в специални слушалки, чрез които се вижда 2D или 3D интерфейс, променящ се в зависимост от посоката в която гледате. В момента същата технология се разработва и за гейминг индустрията.

Друго интересно качество на OLED освен по-малкото тегло и дебелина е прозрачността, което я прави отлична за интерактивни прозорци. Освен гореспоменатите предимства на преден план излиза и еластичността на технологията, което поражда цяла гама от нови продукти с по-издържливи дисплей. Например химикалка с навит около нея екран.

Според един от лидерите в разработките на OLED, Philips технологията ще навлезе масово на пазара след около 3-4 години. Дори и в момента от Samsung се опитват да създадат от еластичните екрани за масовия пазар но се сблъскват с няколко препятствия. Първо екранът трябва да бъде предпазен от въздух и влага. Предпазните стъкла са добро решение, но тъй като целта в случая е еластичност е необходимо пластмасово покритие, за което трябва да се разработи непромокаемо покритие. Второто е свързано с високата температура при която работи OLED технологията – тя би стопила пластмасата.

Въпреки всички препятствия, които престои да бъдат преодолени мнозина вярват, че OLED има потенциала да бъде по евтина технология от LCD.

[mqstov 24529]

222

Публикувай коментар

111