Видео с 1 трилион кадъра в секунда успява да забави дори светлината

Публикувано от на 20 декември 2011 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментара

[mqstov 23797]

Във фотографията, скоростта от една осем хилядна от секундата (най-бързата камера на Canon) се смята за изключително бърза. Изследователи от Масачузетския университет успяха да сглобят видео, което е около 100 милиона пъти по-бързо.

Учените успяха да създадат техника, чрез която да направят видео със скорост от един трилион кадъра в секунда – достатъчно бързо за да покаже движението на светлинен пулс. Нищо не се движи по-бързо от светлината и фактът че е заснет светлинен пулс на забавен кадър е удивителен. Екипът е записал движението му през бутилка от кока-кола.

Използваната специална камера на практика е цепнатина, която позволява на светлината да премине. След това камера използва бързо променящо се електрическо поле за да отклони светлината, измерващо не само фотоните идващи през процепа, но и кога са пристигнали. Резултатът е част от светлина, идваща през процепът с течение на времето.

За да се създаде нещо повече от изображение на процеп е било нужно видеото да се записва отново и отново, като се сменя ъгълът на преминаващата светлина чрез огледала всеки път. Въпреки че на светлината преминава през бутилката за нищожно време, на изследователите е бил нужен повече от час за да заснемат нужният материал – около един трилион кадъра. След това е било нужно да се намалят кадрите до нормални стойности за да може да се направи показаното видео.

Този метод показва и основния недостатък – може да се използва само за нещо, което може да се заснеме многократно.

Ако се чудите за какво може да се използва подобна техника, изследователите говорят и по този въпрос. Например вместо да се използва ултразвук в медицината за да се покажат изображения на органи/зародиши, може да се използва светлина, което вероятно ще доведе то по точни изображения.

Друга употреба може да се намери в светкавиците на фотоапаратите, които да наподобяват по-добре професионалното осветление в студио, чрез по-добро разбиране на това как светлината преминава през дадена обстановка.

222

Публикувай коментар

111