Джулиан Ассанж във “60 minutes” на CBS

Публикувано от на 31 януари 2011 в Любопитно - 0 коментара


Основателят на Wikileaks, Джулиан Ассанж се появи в предаването на CBS, „60 Minutes“ (60 Минути), по-рано днес, за да сподели негова гледна точка.

В последните години и най-вече в последните няколко месеца, противоречивата личност на Ассанж обърна политическия и медийния свят с главата на долу, споделяйки класифицирана правителствена информация в сайта си. Той и хората които му помагат, са отговорни за публикуването на докладите от войната в Афганистан, войната в Ирак и съвсем на-скоро информация за дипломатическите връзки на САЩ. Напомняме Ви, че даже и името на България беше замесено, в някои от по-маловажните класифицирани документи публикувани в сайта:

В първата половина на 2010 г. българското правителство одобрява оръжейна доставка за Йемен с благословията на САЩ

WikiLeaks публикува нов секретен документ на американското посолство в България от 26 юни 2009 година, посветен на мониторинга на страната от Европейската комисия. В документа се посочва, че докладът за борбата на България с престъпността и корупцията, който е трябвало да бъде представен през юли 2009 година, трябва да бъде негативен, но на политическо ниво в ЕС тонът е понижен в окончателната версия. Отбелязва се, че се засилва недоволството от „козметичните поправки на София”, за да получи „добър доклад”, като в същото време не се провеждат реални реформи

и други…

Джулиан Асанте придоби известност не само като създател на Wikileaks, но и със скорошното си арестуване по обвинения в изнасилване на две жени във Швеция. Той беше пуснат под гаранция предния месец. Това не е първия опит на правителствата да справят с Ассанж. Преди няколко месеца беше официално спрян домейна на сайта, а самият създател все още е дамгосван от „Mainstream media“ (Масмедиите), като кибер терорист, шпионин и прочие.  Последните обвинения в изнасилване са просто следващите по-ред в списъка. Съвсем логично този път ударът е от типа „оронващ престижа“ (нищо чудно скоро да бъде обвинен и в педофилия) тъй като Ассанж има широка обществена подкрепа за това което прави.

Гледайте интервюто на Сил Крофт за „60 Minutes“

Част Първа
[mqstov 18902]

Част Твора
[mqstov 18903]

Част Трета
[mqstov 18904]

Част Четвърта
[mqstov 18906]

222

Публикувай коментар

111