Ерик Шмид ще продаде Google акции за 335 милиона долара

Публикувано от на 21 януари 2011 в Бизнес и маркетинг - 0 коментара


Главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид възнамерява да продаде повече от половината акции на компанията, в сделка възлизаща на 335 милиона долара.

Технологичният гигант оповести, че Шмид е приел план за търговия с ценни книжа, при който през следващата година ще бъдат продадени около 534,000 акции клас А. Компанията цитира диверсификация на портфейла като основна причина за продажбата.

Ако Шмид продаде акциите на днешните цени от 626.77 долара, общата сума би възлизала на 334.7 милиона долара.

Докато за повечето от нас това е сериозна сума, за Шмид е малка част от неговите 9.2 милиона акции в Google, което представлява 2.9% от капитала на компанията. Въпреки предстоящата продажба той ще притежава 2.7% от Google и 9.1% от гласовете, благодарение на акциите му Class B.

Акциите на Шмид в Google възлизат на 5.77 милиарда долара, като само Лари Пейдж и Сергей Брин могат да се похвалят с повече. Важно е да се отбележи, че двамата основатели на Google също продават значителна част от своите акции в Google. През януари 2010, щатската агенция SEC оповести плановете на двамата да продадат по 5 милиона акции всеки, през следващите пет години. По днешни цени подобна сделка би възлизала на 6.27 милиарда долара.

По-рано днес Шмид обяви, че смята да се оттегли от поста на главен изпълнителен директор и да предаде поста на Лари Пейдж. Шмид ще поеме поста на изпълнителен директор в компанията и ще отговаря за външните отношения и партньорства.

222

Публикувай коментар

111