Задават се супер батерии

Публикувано от на 27 октомври 2013 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментараСилициеви супер кондензатори могат да доведат до телефонни батерии, които се зареждат за минути и издържат седмици.

Откритието е дело на американски учени, като използват свойствата на внимателно проектирани парчета силиций да задържат и да доставят бързо заряда си.

Силициевите компоненти би трябвало лесно да се добавят към вече съществуващите чип системи, казват още учените.

Супер кондензатори изградени от въглерод вече се използват като системи за съхранение на енергия в електрически превозни средства и в вятърни турбини, за да гладкото въртене на остриетата, но разходите ги ограничават по-широка употреба.

Учени и инженери от университета Вандербилд в Тенеси, са изпробвали различни материали за да видят кой може да се използва с цел намаляване размерите и цената на супер кондензатори.

Силиция се е превърнал в отличен кандидат, когато екипът е открил начин да сложи слой графен с дебелина от няколко нанометра. Това покритие трябва да спре реакцията на силиция с химикалите, които осигуряват йоните за съхранението на електрическия заряд.

Професор Кери Пинт и колегите му са използвали порест силиций в тяхното изследване, защото методът за ецване на милиарди малки вдлъбнатини в материал е добре установен. Всички тези наноразмерни характеристики придават на материала голяма относителна площ на неговия размер и помагат за съхраняването на значителен електрически заряд.

222

Публикувай коментар

111