Искат от Google да премахнат 100 милиона пиратски линка през 2013

Публикувано от на 30 юли 2013 в Любопитно, Социални медии - 0 коментара


От началото на 2013, Google са били помолени да премахнат над 100 милиона линка на уеб страници, който нарушават авторски права.

За сравнение през 2012 броят на линковете е бил два пъти по-малък. Това е индикация за затягане на редиците в борбата с пиратството.

Притежателите на авторски права изпращат милиони заявки всяка седмица в опита си да направят достъпа до пиратски материали по-труден за намиране онлайн.

Според някои това е грашка. „В момента, в който свалите страница веднага се появява друга на нейно място. Това се получава, защото споделянето на файлове е децентрализирано – няма главен сървър, който може да се спре.“, казва технологичният консултант Марк Мулиган.

Google започна да публикува подобни заявки в своя „Доклад за прозрачност“ през 2012 година. От тогава броят на подадените заявки се покачва стремително. Само за изминалите месеца от компанята са получили заявки за сваляне на 14 милиона линка от резултатите за търсенето от 3200 притежатели на авторски права.

Компанията Degban дава заявки за 300000 линка седмично с общо 31 милиона досега. Заявките са насочени почти изцяло към услуги за файлово споделяне тип потребител към потребител, като например Fenopy.eu, extratorrent.com, torrenthound.com, filestube.com и bittorrent.com.

Повече от половината заявки на Degban са направени от името на Froytal Services, производител на порнография, което показва какъв вид съдържание споделят хората онлайн.

Някой от заявките са доста неточни. Например наскоро от Microsoft са пойскали погрешка да бъдат премахнати линкове от собствените им сайтове. От Google са открили навреме грешката и не са изтрили въпросните линкове. Подобни гафове стават, тъй като цялата система е автоматизирана.

222

Публикувай коментар

111