Китайски затворници принудени да фармят злато в онлайн игри

Публикувано от на 27 май 2011 в Любопитно - 0 коментара


Затворници в трудов лагер в североизточен Китай били принудени да играят  онлайн игри в схема за правене на пари, според един от бившите затворници.

В схемата (практика известна като „gold farming“ сред геймърите) са участвали 300 затворника от лагера за да събират онлайн валута в мултиплеър игри като World of Warcraft, която после е била продавана от пазачите за реални пари.

Множество играчи разменят реални пари за виртуални такива, с цел придобиване на някакво преимущество в дадената игра – екипировка, плащания с игралната валута и т.н.

Liu Dali, който е бил затворник между 2004-та и 2007-ма година за „нелегална петиция“ относно корупцията в местното правителство, казва че е бил принуден да играе нощно време, след цели дни физически труд. Той е бил държан отговорен и за двете форми на труд.

„Ако не можех да изпълня нормата си за деня, те ме наказваха физически. Трябваше да стоя с вдигнати ръце и след като се върнех в общата спалня ме биеха с пластмасови тръби. Продължавахме да играем до момента в който едва виждахме.“, каза той.

Според него въпросната схема е била доста по-доходоносна от физическият труд, който са полагали през деня, но също и по-тежка в някои аспекти.

„Началниците на затвора правят повече пари като карат затворниците да играят игри, отколкото карайки хората да вършат ръчен труд. Чувал съм ги да казват, че могат да изкарат от 770 до 930 долара дневно. Ние не сме получавали никаква част от тези пари. Компютрите никога не спираха да работят.“, каза още Liu Diu.

Според данни на New York Times, през 2008 година в Китай е изтъргувана виртуална валута на стойност 2 милиона долара. Правителството е приело разпоредби за да ограничи търговията и употребата на виртуалните пари, което е доста трудна задача, имайки предвид мащабите и в момента. Според The Guardian в Китай има около 100,000 gold фермери на пълен работен ден.

222

Публикувай коментар

111