Китай затяга Интернет контрола

Публикувано от на 30 декември 2012 в Uncategorized, Любопитно, Социални медии - 0 коментара


Китайското правителство затегна Интернет контрола с приемането на закон, който задължава потребителите да регистрират техните имена,  след множество оплаквания относно злоупотреби.

Според властите законът ще направи защитата на личната информация по-силна. От друга страна е твърде вероятно да ограничи статуса на Интернет като форум за оплаквания относно правителството  или разгласяване на корупция.

Уставът одобрен от китайската национална законодателна власт осветява хроничното напрежение между желанието на управляващата комунистическа партия да получава облагите от технологиите и настойчивостта за контролиране на информацията.

Бейджинг насърчава употребата на мрежата за бизнес и обучение, но се опитва да блокира материали, считани за подривни или нецензурни. Бавно, но сигурно цензурата се засили, особено след като социалните медии изиграха важна роля в протестите, които свалиха правителствата на Египет и Тунис.

Последната мярка изисква от потребителите да предоставят истинските си имена и друга идентифицираща информация, когато постват публична информация. Досега правителството не е казало по какъв начин ще се справи с техническото предизвикателство да регистрира повече от 500 милиона китайци ползващи Интернет.

По същото време се предлагат устави, който биха забранили на чуждестранни компании да предлагат книги, новини, музика и други материали онлайн в Китай.

Управляващата партия е неспокойна от желанието на обществото да обсъжда политиката и някои деликатни въпроси онлайн, въпреки заплахата от наказания.

До скоро потребителите можеха да постват анонимни коментари онлайн или на микро блогове. Това даваше на обикновените китайци възможността да изразят себе си пред публика в общество, където вестниците, телевизията и всичките останали медии са контролирани от правителството. Някои от най-популярните микроблогове имат милиони читатели

222

Публикувай коментар

111