Китай наема 2 милиона души да следят микроблогове

Публикувано от на 4 октомври 2013 в Социални медии - 0 коментараSina Weibo прави дебюта си през 2010 и има над 500 милиона регистрирани потребители с 100 милиона публикувани съобщения всеки ден.

Повече от два милиона души са били наети от правителството да наблюдават уеб активността. Това обяви държавната медия, показвайки как реално се опитва да контролира Интернет.

Beijing News обяви, че наблюдаващите, които са описани като Интернет анализатори на мнения са на държавни заплати.

Стотиците милиони уеб потребители в Китай използват микроблогове, в които критикуват държавната власт.

Те трябвало да събират и анализират обществени мнения на микроблог сайтовете и да изпращат доклади за взимащите решения, казват от китайската медия. Разкриха и детайли за естеството на работа на въпросните анализатори.

От съобщението става ясно, че Танг Ксиаотао работи като анализатор от около половин година, без да се казва къде.

„Той седи пред компютъра всеки ден и отваря приложение, в което пише ключови думи, специфицирани от клиентите. Тогава той наблюдава негативни мнения свързани с клиентите, събира ги и им ги изпраща.“, съобщава доклада.

Използваният софтуер използван в офиса е дори по-сложен и е поддържан от хиляди сървъри, като следи и сайтове извън Китай.

Китай рядко разкрива детайли около мащаба и сложността на своята Интернет полиция.

Смята се, че повече от два милиона Интернет наблюдатели са част от огромна армия, с която правителството се надява да контролира Интернет.

Освен това правителството организира обучения за тях. Не е ясно дали тези обучения са за нови попълнения или стари служители.

222

Публикувай коментар

111