Малък безжичен пейсмейкър получава зелена светлина в Европа

Публикувано от на 15 октомври 2013 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментараМиниатюрен, безжичен пейсмейкър, който може да се постави по нехирургичен начйн беше одобрен за употреба в Европейския Съюз.

Машинката е разработена от американската компания Nanostim и е предвидена да се поставя директно в сърцето интравенозно.

Според експертите размерът му е само една десета от този на стандартен пейсмейкър и използва вградена батерия.

Конвенционалните пейсмейкъри изискват хирургическа намеса и да се направи „джоб“ в тялото за устройството и свързаните с него жици. Жиците са едни от най-проблемните части на апарата и джобът може да предизвика инфекция.

Продуктът на Nanostim има батерия, по-малка от AAA, която издържа между 9 и 13 години. Като се елиминират жиците се намалява риска за дефект и инфекция, която от своя страна не ограничава пациентите физически.

Процедурата за поставяне на устройството отнема около половин час. Тъй като то се поставя интравенозно това значи и липса на белези.

Първият пейсмейкър е поставен през 1958 година. За момента повече от 4 милиона души по света имат някакво устройство, контролиращо сърдечния им ритъм, като тази бройка се увеличава с 700 000 годишно.

222

Публикувай коментар

111