Милион търсения в Blekko

Публикувано от на 7 февруари 2011 в Любопитно - 0 коментара

Само три месеца след стартирането си, алтернативната търсачка Blekko вече има средно по 1 милион търсения на ден и между 10-15 на секунда.

Тайната на Blekko са слаш таговете – тематични тагове, автоматично пускани или приложени от потребителите към заявките, с цел ограничаване резултатите до лист от уеб сайтове. Blekko съобщава, че вече съществуват над 110,000 от въпросните слаш тагове.

Главния изпълнителен директор на компанията Рич Скрента вижда това като доказателство, че слаш таг методът резонира между потребителите. „Доволни сме колко бързо потребителите приеха идеята за нов вид търсачка и създадоха множество качествени слаш тагове, само три месеца след пускането и в употреба“, каза той.

С пазарен дял от 66% в Щатите, Google e едностранен лидер при търсачките. Планът на Blekko да се намеси в тази ниша се състой в премахване от резултатите на информация маркирана като спам, следователно показвайки по-добри резултати.

В предишни разговори с основателите на компанията Рич Скрента и Майк Марксън, те изглеждаха убедени, че Blekko няма скоро да застраши лидерът в тази област Google. Все пак, когато новата търсачка стартира, двамата споделиха, че моделът на Blekko би донесъл печалба при
1 до 2 милиона търсения дневно. След като компанията достигна долната граница, въпросът е дали компанията ще включи реклами с цел генериране на приходи.

Blekko e основана през 2007 и оттогава се е покачила с 24 милиона долара. По-рано този месец на сайта на търсачката бяха включени iPhone и Android приложения с функции подобни на останалите в мрежата.

222

Публикувай коментар

111