Можем ли да използваме енергията на черните дупки

Публикувано от на 6 декември 2013 в Любопитно - 0 коментараМоже да изглежда като абсурдна идея, но физиците отдавна размишляват дали могат черните дупки да се използват като източник на енергия.

Визията за бъдещето включва високо напреднали цивилизации, които извличат енергия от колабирали звезди или създават изкуствени мини черни дупки за захранване на космически кораби. Подобна представа е доста далече от нашето време и технологии, но теоретичните физици изучават въпроса усилено.

Черните дупки са звезди, които са колабирали под собствената си гравитация до безкрайно малка точка в пространството. Тя не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината.

Черните дупки генерират енергия по границите си във формата на радиация, породена от квантовите колебания на самото пространство. По този начин евентуално тя се изпарява.

Въпросът е дали може да се предизвика излъчването на радиацията в забързани темпове за да може да се използва като гориво. Според физиците ще е необходимо някакво устройство за събиране на енергия – като кутия събираща радиация. Въпросното устройство ще бъде „пълнено“ с радиация на границата на черната дупка и връщано обратно, като по този начин се извлече цялата и „радиационна атмосфера“.

Изчислено е, че повече енергия може да бъде извлечена от единствена черна дупка, отколкото от всички нормални звезди във видимата вселена.

222

Публикувай коментар

111