Можем ли да направим Марс обитаем?

Публикувано от на 17 март 2013 в Любопитно - 0 коментара


Марсоходът Curiosity изпрати интересни данни от анализ на марсианска скала. Те показват, че Марс е имал поне някои от съставките, нужни за примитивен живот.

Откритието е посрещнато с по-малко ентусиазъм от предишните, поради факта, че марсоходът направи толкова много след приземяването си. Например доказателствата за предишно съществуване на вода и за това как Марс е загубил повечето от атмосферата си.

Въпреки това, последното откритие, обявено в четвъртък е значително. „Беше наистина вълнуващо за нас. Получихме част от данните около полунощ и множество хора анализираха различни части от данните. Хората бяха уморени, но беше много вълнуващо“, каза ръководителя на екипа Пол Махафи.

Учените са открили наличие на азот, водород, сяра, кислород, въглерод и фосфор. Около 20 процента от пробата са направени от глинести минерали, но не са открити сложни въглеродни съединения.

С всичко това откритието отговаря на един от основните въпроси стоящи пред мисията – възможно ли е да е съществувала обитаема среда на Марс. Според ръководителя на програмата за Марс на NASA, Майкъл Майер отговорът е да.

222

Публикувай коментар

111