Най-голямата кибер атака в историята

Публикувано от на 30 март 2013 в Любопитно - 0 коментара


Световният Интернет беше забавен значително по-време на кибер атака с огромни пропорции. Конфликт между анти спам група и хостинг форма породи атаки засегнали мрежата в световен мащаб.

От това пострадаха популярни услуги като Netflix и дори се появиха опасения, че може да засегне банкови и имейл системи. Атаките се разследват от пет национални отдела за борба с кибер престъпността.

Spamhaus е организация с нестопанска цел базирана в Лондон и Женева, която помага на имейл доставчици да филтрират спама и друго нежелано съдържание. За целта групата поддържа блоклисти – база данни от сървъри, за които се знае че се използват за злонамерени цели.

Наскоро Spamhaus блокира сървъри поддържани от Cyberbunker, холандски уеб хост, който обявила, че хоства всичко без детска порнография и терористични материали. Според говорителя на Cyberbunker Свен Олаф Кампхойс, Spamhaus злоупотребява със своето положение и трябва да решава какво може и какво не може да се появява в Интернет.

Главният изпълнителен директор на Spamhaus Стив Линфорд, обяви че мащабът на атаката е безпрецедентен.

„Ние сме под атака от седмица, но добрата работа на нашите инженери не позволи да бъдем свалени“, каза той.

Използваната тактика за атаката се нарича DDoС (Distributed Denial of Service) и „наводнява“ целта с огромен трафик в опит да я направи недостъпна.

В случая са атакувани DNS (Domain Name System) сървърите на Spamhaus. Според Линфорд подобна атака би свалила почти всичко. „Атаките достигат до 300 гигабита в секунда, като при атаки срещу големи банки говорим за 50 гигабита в секунда“, добави той.

Най-голямата документирана DDoS атака е била през 2010 с трафик от 100 Gbps.

От Spamhaus твърдят, че Cyberbunker, в сътрудничество с „престъпни банди“ от Източна Европа и Русия, стои зад атаката.

222

Публикувай коментар

111