Новото поколение космически скафандри на NASA

Публикувано от на 30 декември 2012 в Любопитно - 0 коментара


През 2015 година NASA планира да включи в мисиите си нови космически скафандри. Наричат се Z-1 и предлагат доста предимства от предишните модели на космическата агенция и ще служат като основа за бъдещи костюми.

Едно от основните предимства на новия скафандър е лесното му обличане, благодарение на на специален люк от задната му страна. За сравнение при сегашният EMU (Extravehicular Mobility Unit), който е в употреба от 1982 година, горната и долната част се обличат поотделно и после трябва да се свържат и това губи ценно време при космическите мисии.

Друго предимство на въпросния заден люк е неговият „порт“ – скафандърът може да бъде прикрепен към космически роувър например и космонавтът да влезе в него директно от превозното средство.

Новият модел предлага и по-свободно движение в областта на раменете и по-добро зрително поле.

Докато тества прототипи на скафандъра, NASA работи и над портативна животоподдържаща система наречена PLSS 2.0 (portable life-support system), която може да се прикрепи директно към скафандъра. Тя осигурява всички необходими системи в една единствена раница, без нуждата от кутийки филтриращи въглеродния диоксид.

[mqstov 24538]

222

Публикувай коментар

111