Нов енергийно ефикасен процесор от ARM

Публикувано от на 14 март 2012 в Техника и джаджи - 0 коментара


В недалечното бъдеще различни уреди, осветление, медицинско оборудване и множество други неща ще бъдат свързани към интернет. В тази връзка от Arm Holdings показаха най-новия си 32-битов процесор „ARM® Cortex™-M0+“, който според тях е най-енергийно ефикасният процесор.

В сравнение със сегашната схема на Cortex-M0, Cortex-M0+ предлага по-бърза комуникация с периферията и намалено потребление на енергия при достъпване на флаш паметта, добавят от компанията. Софтуерът остава съвместим с останалите членове на процесорната фамилия Cortex-M.

32-битовият процесор използва една трета от енергията, нужна на съществуващите 8- или 16- битови процесори, твърдят от компанията.

Чиповете Cortex-M0+ могат да бъдат ползвани в сензори, работещи на батерии, ще бъдат полезни и на безжични сензори, които анализират работата на домашни и индустриални сградни системи. Съществуващите 8- и 16-битови микроконтролери не са достатъчно „умни“ за тези цели, добавят от ARM.

ARM е добре позната като разработчик на процесорни ядра, ползвани в Apple iPhone и повечето смартфони, работещи с операционни системи Android или Windows Phone.

222

Публикувай коментар

111