Нов марсоход се приземява, използвайки ракетен кран

Публикувано от на 14 април 2011 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментара


До края на годината, по-голям и по-умен марсоход ще бъде на път към съседната ни планета. Наречен Любопитство (Curiosity), новият робот на NASA, задвижван от 6 колела, дълъг 183 cm, ще бъде приземен на повърхността на Марс с най-необичайния метод досега.

Вместо да използва големи балони които отскачат по повърхността докато се успокоят, по-тежкият Curiosity ще бъде спуснат с въжета от подобна на кран ракетна платформа, която внимателно спуска робота на повърхността. След това платформата отлита и се разбива на отдалечено място, докато Curiosity започва своята 687-дневна мисия (1 година на Марс).

Марсоходът, ще има 10 научни инструменти, като един от тях е лазер, който може да анализира скали като ги изпарява. Вместо слънчевата енергия ще използва плутоний като източник на енергия, позволявайки му да обикаля по всяко време на марсианското денонощие.

[mqstov 20416]

От NASA сигурно са доволни, след като правителството им отпусна бюджет от 18,485 милиарда долара за 2011 година, след компромиси, което е само с 1.3% по-малко от 2010 година. Проектът е построен, използвайки миналогодишния бюджет, но програмата все още има нужда от пари за да плати на учените, които наблюдават и изучават данните изпратени обратно от Curiosity.

222

Публикувай коментар

111