Номинираха Wikileaks за Нобелова награда за мир

Публикувано от на 2 февруари 2011 в Любопитно - 0 коментара


Популярното онлайн издание Wikileaks, беше номинирано за тазгодишната Нобелова награда за мир, от норвежкия политик Снор Валан, който изтъкна ролята на медията в борбата си за свобода на словото.

Wikileaks има един от най-големите приноси за свободата на словото и прозрачността, през този век.

Валан също изтъкна огромната роля на медията в разкриване на личното състояние на бившия Тунизийски президент Зин Ел Абидин Бен Али, допринасяйки за ескалацията на протестите които изпратиха президента и семейството му в изгнание.

Друг член на парламента от Социалистическата партия, част от управляващата коалиция, също спомена за огромния принос на Wikileaks в борбата срещу корупционните механизми на управляващи правителства, власти и корпорации. И въпреки че петчленния нобелов комитет, съветва тези които номинират да не разкриват имена предварително, правила или конкретни забрани срещу това няма.

През Октомври (когато обикновено се връчва) миналата година, наградата за мир беше присъдена на китайския активист и настоящ затворник Лиу Ксиабо, който разбираемо не успя да присъства на церемонията. Китайското правителство тогава, реагира остро, и обеща че ще си организира собствени Нобелови награди.

Дали Wikileaks ще спечели награда, може само да гадаем. Това би било огромен шамар върху правителствата, които усилено се опитват да спрат дейността на Ассанж и изданието му. Можем да бъдем сигурни в едно, лобирането и „натиска“ върху нобеловият комитет ще започнат… сега! И може би точно затова, комитетът който ще излъчи победителя, ще трябва да покаже (за пореден път), че са независима институция и е изключено какъвто и да било лобизъм да повлияе на взетите от тях решения!

П.С. В последно време  все по-често, когато медиите ни поднасят грандиозни новини или шокиращи разкрития,  се сещам за филма Да разлаем кучетата, с Дъстин Хофман и Робърт Де Ниро…

222

Публикувай коментар

111