Роботизирани хеликоптери ще ловят пирати с лазери

Публикувано от на 11 април 2012 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментара


Пиратите в открито море може скоро да бъдат залавяни от Щатската флота с автономни робокоптери екипирани с 3D лазерна технология.

От изследователския отдел на флота наскоро обявиха, че ще започнат тестове на роботи, търсещи пирати в края на лятото. Автономните машини, заедно със специален софтуер ще бъдат първата линия на защита срещу пиратите.

Хеликоптерите ще ползват камери и сензори с висока резолюция, включително лазерна радарна технология за да събират 3D образи. Технологията се нарича Multi-Mode Sensor Seeker (MMSS) и ще бъде прикачена на робот наречен Fire Scout.

Сегашната 2D технология използвана за получаване на образи на кораби от въздуха може да постави въздушния екип в неизгодна ситуация. С новата 3D технология и лазерни образи детайлите по корабите могат да бъдат забелязвани по-лесно.

Досега алгоритмите за търсене на пирати са били тествани срещу кораби от брега. Към края на лятото технологията ще бъде изпробвана от самолетоносач край брега на Калифорния върху седем малки кораба.

222

Публикувай коментар

111