Ролс-Ройс показа най-луксозната електрическа кола

Публикувано от на 2 март 2011 в Техника и джаджи - 0 коментара


Търсите луксозна електрическа кола без значение цената? Ролс-Ройс има нещо за вас: Phantom 102EX, който е електрическа версия на въпросният базов модел.

Колата се захранва от най-голямата в света батерия за електрическа кола, тежаща 640 килограма и може да издържи 200 километра, което не е зле за такава голяма лимузина. Батериите могат да се заредят много бързо – за около 8 часа, но ако искате удължите живота им е препоръчително да ги зареждате около 20 часа.

Уникална е и самата система за зареждане – колата се паркира над специални падове заровени под земята. Технологията се нарича индуктивно зареждане и използва магнитен съединител вместо кабел, като може да се похвали с 90% ефективност.

Phantom 102EX ще достига 60 mph (96 km/h) за по-малко от 8 секунди, с максимална скорост от 100 mph (161 km/h). Звучи добре, но все пак е по-бавно от обикновения Phantom, чийто двигател V12 достига 60 mhp за 5,7 секунди.

За съжаление Phantom 102EX, който беше показан за пръв път на протичащото в момента автошоу в Женева е само експериментален модел. При достатъчен интерес от Ролс-Ройс биха могли да започнат производство, като колата се оценява на 1.6 милиона долара.

222

Публикувай коментар

111