Собствениците на Tesla Model S ще могат да пътуват безплатно

Публикувано от на 25 септември 2012 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментара


Собствениците на Модел S на Tesla Motors ще могат да пътуват на дълги разстояния без да похарчат и стотинка чрез супер зареждащите станции на компанията.

От Тесла са създали шест станции, захранвани от слънчева енергия в Калифорния, като плановете са да се направят 100 активни станции в щатите до 2015 година. Наречени „Superchargers“, въпросните станции могат да презаредят батериите на Model S за по-малко от половин час без никакъв разход.

Това е възможно благодарение на технология използвана от самия Model S, което значително е намалило разхода за разработка на въпросните станции. Те използват слънчева енергия, водещо до почти нулев разход след инсталирането и.

Според компанията всяка такава система генерира повече енергия от слънцето, отколкото е нужна на Model S и излишната енергия е насочена обратно към електрическата мрежа.

От Tesla добавиха още, че супер зареждащите станции са доста по-мощни от всяка подобна технология в момента – те генерират 90 киловата мощност за Model S (с потенциал до 120 киловата) или едно половинчасово зареждане осигурява три часа каране със скорост от 95 километра в час.

Това може и да не се стори особено впечатляващо за управляващите традиционни автомобили, но все пак трябва да се напомни че зареждането е безплатно.

Засега станциите са само в Калифорния, като се очаква те да се появят в Европа и Азия през втората половина на 2013 година.

222

Публикувай коментар

111