Социалните мрежи в Северна Корея

Публикувано от на 16 март 2013 в Любопитно, Социални медии - 0 коментара


На 25-ти февруари Жан Лий от Асошиейтед Прес стана първият човек изпратил туит от мобилния си телефон от Северна Корея. Това е възможно благодарение на новата 3G безжична мрежа в страната, която е достъпна само за чужденци.

Съобщението гласи „Здравей свят от комуникационния център в Пьонгянг“. От Северна Корея Лий е активна и в Instagram, като публикува снимки от улицата, на храна и плакати на правителствата пропаганда.

Като шеф на бюрото на АП за Южна и Северна Корея, Лий е единственият американски репортер, който има достъп до потайната нация (с над 20 посещения). Благодарение на нея може се види какво има отвъд демилитаризираната зона между съседните държави.

Докато чужденците вече имат достъп до бърз Интернет без защитна стена, блокираща определени сайтове, то севернокорейците могат да използват само контролиран от правителството Интранет.

Въпреки голямото изоставане на държавата от страна на дигиталното има признаци, че тя се опитва да настигне останалия свят. Новата „Koryolink“ 3G мрежа (притежавана от правителството и египетска компания), която беше пусната миналия месец отбелязва промяна в политиката на страната, като отскоро позволява на чужденци да носят със себе си мобилните си телефони.

В Северна Корея с близо 25 милиона души население има само около 1 милион мобилни устройства, въпреки че те набират популярност. Севернокорейците нямат достъп до Facebook или Twitter, но имат свои примитивни социални мрежи (нещо като онлайн табла, в които потребителите могат да говорят по безвредни теми като поп музика).

Всичко което севернокорейците правят онлайн е обвързано с тяхната личност, тъй като е лесно за правителството да наблюдава своите Интранет потребители.

222

Публикувай коментар

111