Трябва ли самолетите да използват парашути

Публикувано от на 26 декември 2013 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментараПарашути, които могат да понесат тежестта на цял самолет съществуват. Въпросът е защо не навлизат по-широко като системи за безопасност.

Самолетният парашут е широко разпространен при по-леките самолети като Чесна например. Те се монтират във фюзелажа или централната секция на крилата. Основното им предимство е, че се активират бързо и веднъж разгънати спускат самолета с около 500 метра в минута (еквивалента на скок от 4 метра височина).

Някои производители и инженери са убедени, че ако подобни системи за безопасност са били монтирани на пътническите самолети, стотици животи биха били спасени по време на аварии.

Според изчисленията за да се направи механизъм за самолет като Бойнг 747 ще са необходими 21 парашута, всеки с големината на футболно игрище (за всеки 5 килограма е необходим 1 квадратен метър материал).

Най-големите самолети екипирани с подобни парашути в момента са с капацитет до 5 пасажера, но се планира размера на самолетите с подобни устройства да стигне 20 пасажера в следващите пет години.

222

Публикувай коментар

111