Управляван чрез Xbox военен робот може да повдигне над 60 килограма

Публикувано от на 10 февруари 2012 в Техника и джаджи - 0 коментара


Компанията iRobot създаде 200-килограмова  военна машина наречена Warrior.

Машината се придвижва на вериги подобно на танк и притежава почти двуметрова механична ръка (тежаща около 45 килограма), която може да отваря врати на коли и да разбива прозорци.

Warrior е сериозна стъпка напред при военните роботи, поради силата и пригодимостта си. Той може да се придвижва по неравен терен и да повдига до 68 килограма с механичната си ръка.

Роботът (без ръката) е висок около 60 сантиметра висок и 90 сантиметра дълъг. Може да се движи с до 13 километра в час, благодарение на електрическия си мотор и въпреки малкия си размер роботът е достатъчно силен за да издърпа голям автомобил.

Warrior се управлява безжично с Xbox контролер и според производителя може да мести отломки в спасителни операции и да отваря врати в опасни зони.

Прототипи на машината вече са използвани в мисии. Два бяха пуснати да изследват полуразрушени сгради в ядрената електроцентрала Фукушима миналата година. Работниците даже са прикрепили малка прахосмукачка към механичната ръка на робота за да засмуче радиоактивен прах от замърсена стая.

[mqstov 24504]

222

Публикувай коментар

111