Флотът на САЩ се опитва да превърне морска вода в самолетно гориво

Публикувано от на 15 януари 2013 в Любопитно - 0 коментара


Американската флота има проблем. Корабите и често остават в морето с месеци далеч от своите пристанища. За да се поддържа подобен флот са нужни 15 петролни танкера, които обикалят земното кълбо за да снабдяват корабите и самолетоносачите с гориво.  Според статистиката близо 2,7 милиарда литра гориво са били доставени по този начин през 2011 година.

Местенето на танкерите е доста скъпо начинание дори и след като се изключи цената на самите доставки от гориво. В последните години се забелязва покачване на цената на горивата и това е една от основните причини за търсенето на друг начин за справяне с проблема.

Един от най-интересните е произвеждането на самолетно гориво от морска вода.

Самолетното и всички широко разпространени горива са въглеводороди. Както се предполага от името това са вериги от въглеродни и водородни атоми. На теория ако се комбинират тези два елемента по правилния ще се получи гориво. Морската вода е добър източник и на двете съставки – съдържа водород (H2O) и разтворен въглероден диоксид (CO2). Освен това се среща в изобилие и е близко до корабите.

Въглеродния диоксид в морската вода е около 140 пъти по концентриран от този във въздуха.

Доктор Хитър Уилауер от военноморската изследователска лаборатория е разработил машина, която набавя съставките директно от морето чрез електрохимична реакция. Морската вода се подкиселява и излиза от машината като кислород, въглероден диоксид и водород.

Кислородът се освобождава, а другите газове се комбинират за направата на течно гориво.

Всичко това звучи твърде хубаво за да е истина и всъщност има уловка. Според първия закон за термодинамиката нищо не идва безплатно. За да получите полезна енергия трябва да използвате полезна енергия. Енергията е нужна за да се раздели водата и въглеродният диоксид до съставните им части и още енергия и време за да се формира въглеводородът.

Според доктор Уилауер за електричеството необходимо за електрохимичния процес може да се използва слънцето или ядрените реактори на борда на самолетоносачите.

В момента функционира прототип разположен на сушата с размери 1,5 на 1,5 метра. Чрез него учените се опитват да оптимизират технологията и започват да мислят за предизвикателствата за преместването и в морска среда.

Въпреки скептиците екипът също се опитва да се вмести в цена на произвежданото гориво от 3 до 6 долара за галон (1 галон = 3,78 литра).

222

Публикувай коментар

111