Фримиум модела в игрите

Публикувано от на 26 ноември 2011 в Бизнес и маркетинг, Социални медии - 0 коментара


Гореща тема в гейминг индустрията е така наречения Freemium бизнес модел. Използван основно за онлайн игри и игри приложения за телефони, например игри за момичета като Фармвил и ТапЗуу, терминът фримиум означава предоставяне на безплатен достъп до дадена игра, в която обаче има платени опции като предмети, консумативи и т.н.

Този модел има два огромни плюса – привличане на все повече и повече нови потребители в безплатната игра и неограничения потенциал за приходи от платени опции (предмети, консумативи, предимства и т.н.).

И въпреки досегашния си успех, фримиум игрите са доста противоречиви, защото непрекъснато насърчават потребителите да харчат пари. Някой игри даже нарочно слагат немислимо дълги времена за чакане на дадено събитие, само и само да накарат потребители да си закупи дадена опция в играта. Границата е тънка, и доста често в търсене на бързи печалби компаниите охотно я престъпват (за игрите във Фейсбук, които освен харченето на пари, непрекъснато те насърчават да каниш/спамиш приятели е напълно излишно да говорим)

Но надежда има. Все още се срещат игри, които разчитат на приходи в умерени граници. Такива предпочитат да запазят доверието на потребителя, с което и неговата дългосрочна вярност, от колкото да го загубят след месец, макар и с добра печалба. Една от тези игри изключения е Tiny Tower (Малката Кула):

„Ние имаме много елементарен подход при създаването на безплатни игри, който включва всичко в играта да е достъпно без да се плаща и да балансира играта около безплатния играч“

В заключение можем да кажем, че Фримиум модела еволюира и това което виждаме в момента е по-скоро златна треска от колкото бизнес модел.

222

Публикувай коментар

111