Хакерска атака срещу южнокорейската армия

Публикувано от на 10 юли 2013 в Любопитно, Социални медии - 0 коментара


Хакери, отговорни за атака на десетки хиляди твърди дискове в Южна Кореа тази година, са имали за цел и кражба на военни тайни от страната.

Според докладите хакерската група е създала софтуер, който да сканира за ключови думи като „оръжие“, „Армия на САЩ“ и „секретно“.

След като съдържанието на твърдите дискове е подредено, групата може да открадне съдържанието на каквито пожелае документи.

Според властите в страната е технически невъзможно да се компрометират секретни документи, тъй като въпросните компютри не са свързани към мрежата.

Атаките са част от дългосрочна шпионска операция започваща още от 2009-та година и е наречена „операция Троя“, защото името на древния град се среща често в използвания код.

Разследването започва след като през март тази година информацията от компютри, използвани от няколко банки и телевизионни мрежи е изтрита.

Въпреки използването на различен вреден софтуер за атаките над банките и военните тайни са открити множество прилики в двете и това води до заключението, че са дело на една и съща група.

Атаките са проследени чак до 2009-та година, когато хакерите са успели да направят пролука в сигурността на социалната мрежа на военните. Кодът необходим за целта е прехвърлен чрез изпращане на съобщения по въпросната мрежа маскирани като официални такива и създадени да заблудят потребители в споделяне на информация за системата като пароли и друга информация.

222

Публикувай коментар

111