Холографско съхранение в близко бъдеще

Публикувано от на 17 април 2012 в Любопитно - 0 коментара


Холографското съхранение някога беше просто мечта, но може би ще се появи скоро на пазара. Компания наречена HVault има планове да направи концепцията реалност още тази година.

В повечето случай холографското съхранение е техника от тип „запиши един път, прочети много пъти. За разлика от други типове на съхранение, холографското използва фоточувствителен медиум, подобен на филм за да запази 3d образи, които представляват информацията.

Информацията се съхранява и чете от два лазера – референтен и сигнален. Сигналния лъч се контролира въз основа на записваните данни, докато референтния помни къде се съхранява информацията.

Когато информацията се чете, тогава референтния лъч се насочва към правилното място, се създава холограма която се чете от сензор подобен на този в дигиталните камери.

Технологията беше представена като прототип през 2005-та година от компанията InPhase Technologies, която фалира след като похарчи 100 милиона долара в разработка на холографското съхранение. HVault закупи активите на InPhase и новата технология е готова да дебютира.

Данните съхранени в холографска форма се очаква да не губят качеството си дори и след 50 години (за сравнение животът на CD-та и DVD-та e от две до пет години. Освен това се очаква да може да се съхранява значително количество от данни – четири гигабита на кубичен милиметър,  като не се влияе от магнитни полета, статично електричество, прах, температура и влажност.

[mqstov 24518]

222

Публикувай коментар

111