Щатска агенция шпионира френски дипломати

Публикувано от на 22 октомври 2013 в Любопитно - 0 коментараСлед среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери с френският външен министър Лаурент Фабиус, вестник Le Monde обяви, че щатската агенция по национална сигурност е шпионирала френски дипломати във Вашингтон и в ООН.

Вътрешна кореспонденция на НСА е достигнала до вестника и в нея се съобщават детайли за използването на сложна програма за наблюдение известна като Genie.

Американски шпиони са хакнали чужди мрежи и са вкарали шпионския софтуер в рутери и защитни стени на милиони компютри.

Новината идва дни след твърденията, че НСА е подслушвала милиони телефони във Франция.

Детайлите във вестника са базирани на информация от бившия сътрудник на НСА Едуард Сноуден.

Le Monde
също така разкрива и детайли около Genie. Програмата за наблюдение на НСА се състои в имплантирането на шпионски софтуер по мрежата в компютри в чуждестранни министерства. В статията се твърди, че през 2011 САЩ е финансирала програмата с 652 милиона долара.

Документ от август 2010 разкрива, че информация, открадната от чуждестранно посолство разкрила предварителните позиции на членове на Съвета за сигурност относно вота на ООН за нови санкции към Иран.

Американците били разтревожени, че французите ще изменят позицията си към тази на Бразилия, които се обявили против, но в действителност те били на тяхна страна през цялото време.

В понеделник Le Monde съобщи, че НСА са шпионирали 70,3 милиона телефонни обаждания във Франция от 10 декември 2012 до 8 януари 2013.

222

Публикувай коментар

111