Япония ще замени ядрена електроцентрала с вятърна ферма

Публикувано от на 21 януари 2013 в Любопитно - 0 коментара


След аварията в ядрената електроцентрала Фукушима, японското правителство реши да построи най-голямата „вятърна ферма“.

Както си спомняте земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер и последвалото цунами разрушиха атомната електроцентрала през 2011. Последва разпръсване на радиация около градовете Окума и Футаба. Поради тези събития японското правителство започна да търси начин да се освободи от зависимостта си от ядрена енергия и насочи усилията си към алтернативна енергия.

До този момент страната планира да изгради 143 вятърни турбини покрай бреговата линия, която да произвежда около 21% от вече нефункциониращата Фукушима. Произвежданата енергия ще е два пъти повече от най-голямата подобна вятърна ферма с 504 мегавата и 140 турбини в Англия (енергията е достатъчна за да захрани 1 милион домове).

Вместо всяка турбина да бъде закотвена на океанското дъно, ще бъдат поставени на платформа. Всяка турбина ще е висока около 200 метра.

Повечето от необходимата инфраструктура за пренасянето на енергията до клиентите е налице (поради близостта на фермата с нефункциониращата Фукушима), като трябва да се изгради само подводен кабел между брега и вятърната ферма. Проектът трябва да приключи до 2020 година.

222

Публикувай коментар

111