Японска компания смята да изгради космически асансьор до 2050 година

Публикувано от на 1 март 2012 в Любопитно - 0 коментара


Последните актуални новини около космическите асансьори бяха, че NASA даваше награда от 900 000 долара за малък лазерно захранван превоз, който може да се изкачи по кабел дълъг един километър. Японската корпорация Обаяши обаче не мисли, че NASA напредва достатъчно бързо и е решила да изгради собствен космически асансьор до 2050 година.

Не е изненадващо че за момента няма много подробности около проекта. Ясно е че от Обаяши искат да построят космодрум на земята и космическа станция на 36000 километра над земната повърхност в геосинхронна орбита. Двете ще са свързани с кабел дълъг 96000 километра, действащ като орбитална противотежест за да го поддържа. Например Луната е на 354000 километра от Земята.

30 пътници ще могат да пътуват на асансьора със скорост от 200 километра в час. Това може да звучи бързо но подобно пътуване би отнело почти осем дни. Космическият терминал ще помещава жилищни помещения и лаборатории.

Истинското предизвикателство за подобни проекти е кабелът. От Обаяши казват, че ще използват въглеродни нанотръби изработени от генетично модифицирана паякова коприна.

222

Публикувай коментар

111