Facebook превръща активността на приятели в реклами

Публикувано от на 25 януари 2011 в Бизнес и маркетинг - 0 коментара


Според един от изпълните директори на Facebook, компании които рекламират в социалната мрежа може да избират определени съобщения за активност, като например checkins (вход) в заведение или определени действия в различни приложения и да ги „промотират“ в колоната в дясно (където обикновено виждаме рекламите).

Например, ако вие сте верига за бързо хранене, която се казва „Картофките на баба“ и искате да увеличите появата си във Facebook, може да платите процент от всички checkins в „Картофките на баба“ да се показват като промотирани в колоната в дясно. Това би изградило доверие към веригата, когато потребителите виждат често как техни приятели „пускат“ препратка към. „Рекламодателите не контролират съобщението, всичко е базирано на активността на потребителите“ коментират от Facebook.

Ето и един пример за активност, която е потенциално рекламно каре:

А ето как би изглеждала, ако е рекламно каре:
Новите реклами стартират от днес. Типовете активност които могат да се използват като рекламни карета са четири: „Харесва ми“ (на къде без Like-a), checkins, активност в приложения и публикации в страници. Ако например компания има приложение (като Starbucks Card или дори FarmVille), тя може да промотира специфична активност на потребител в приложението.  Същото важи и за публикации на стената на любима музикална група например.

Списъкът на рекламодатели с които Facebook започва, включва компании като Coke, Levi’s, Anheuser Busch и Playfish. Също така, социалната мрежа си партнира и с некомерсиални организации като Donors Choose, Girl Up!, Malaria No More, Amnesty International, Women for Women, Autism Speaks, (RED), Alzheimer’s Association и UNICEF. От 25 Януари всеки ще може да „наддава“ за каре в Sponsored Stories както и до сега – за импресии или базирано на клик.

Това е първото раздвижване в рекламните карета на Социалната мрежа от известно време насам. Голяма част от приходите на компанията идват от рекламните карета, които виждаме в дясно на повечето страници. След краха на Beacon, от Facebook са доста предпазливи и даже плахи, в „човъркането“ на рекламните си карета. Въпреки това, Sponsored Stories изглежда доста логичен и даже елементарен начин за нов рекламен блок в Социалната мрежа.

Не можа да не споменем, че иновацията има доста прилики с Promoted Tweets на Twitter – и двете компании взимат съдържание от техните мрежи, и го превръщат в машина за пари. Ключовата разлика обаче е самият потребител, определя рекламното съдържание, а не рекламодателят.

Как обаче ще се отрази това на самите потребители, дали те ще искат тяхната активност да се превръща в реклама на някоя компания. Споделете с нас, дали това ще Ви се понрави, или не.

222

Публикувай коментар

111