Facebook добавя HTTPS

Публикувано от на 27 януари 2011 в Социални медии - 0 коментара


Facebook най-накрая добавиха HTTP Secure (HTTPS) възможност за достъп на социалната мрежа, което рязко ще повиши сигурността за потребители. Тази новина излиза някак случайно след като вчера профила на Марк Зукерберг беше „пробит“ от хакери.

HTTPS е комбинация от HTTP и SSL протоколи, позволявайки информацията между Вашия компютър и уеб сървъра да се криптира. Без него Вашите данни с които влизате в различни сайтове могат да бъдат прихванати от така наречените снифъри в мрежата. Например ако ползвате обществено Wi-Fi за да влезете във Facebook през обикновено HTTP, някой който използва например съвсем обикновен плъгин за Firefox наречен Firesheep, може да получи достъп да данните Ви.

Екстрата може да се пусне от страницата с настройки на профила Ви, а ако не я виждате – не се притеснявайте, до няколко дена, ще е достъпна за всички.

Някои от Вас, може би, отдавна ползват HTTPS за достъп на всички сайтове, както и на Facebook чрез страничен начин, какъвто е друга добавка към Firefox – HTTPS Everywhere. За нещастие с нея някой дреболии във Социалната мрежа на работеха като хората, например чата (ако може да го наречем въобще дреболия) и качване на снимки.

Но не бързайте да се радвате, защото дори и имплементацията на Facebook на HTTPS няма да е перфектна „Някои опции на мрежата, както и много приложения на трети лица, не са настроени да работят под HTTPS“ споделят от Социалната мрежа.

222

Публикувай коментар

111