Google инвестира в грандиозен проект за слънчева енергия

Публикувано от на 12 април 2011 в Любопитно - 0 коментара


Google приключи сделка, с която се ангажира да  инвестира 168 милиона долара в слънчева електроцентрала в пустинята Мохаве.

Инвестицията отива при BrightSource Energy, компания разработваща и поддържаща мащабни слънчеви електроцентрали за да финансира своя „Ivanpah“ проект.

Ivanpah е система генерираща електричество от слънцето, която използва слънчево-термична технология и „дизайн отговорен към околната среда“, според сайта на проекта, за да достави надеждна, чиста и евтина енергия на жителите на Калифорния.

Електроцентралата ще генерира енергия със специална технология наречена „power towers“. Огледала, наречени хелиостати са подредени и насочени така, че да насочват слънчевите лъчи към върха на кулата. Там се намира специален котел пълен с вода, която се нагрява до 550 градуса и по този начин се създава свръх нагорещена пара която завърта турбина и създава електричество.

Кулата ще бъде висока 137 метра и ще използва 173,000 хелиостата, като всеки хелиостат ще притежава по две огледала, правейки Ivanpah най-големия проект по рода си. Очаква се да бъде завършен през 2013 година.

[mqstov 20413]

Последната година Google инвестира доста активно в чистата енергия. На компанията беше предоставена възможността да купува и продава енергия като обществена услуга миналият февруари, уж за да намери по-добри начини да захранва своите центрове за данни.

Скоро след това, от Google започнаха да правят значителни инвестиции в технологиите за „зелена“ енергия. Компанията инвестира значителни суми във вятърни ферми неколкократно през изминалата година.

222

Публикувай коментар

111