iPhone се превръща в микроскоп за 8 долара

Публикувано от на 14 март 2013 в Любопитно, Техника и джаджи - 0 коментара


Учени използваха iPhone 4s за диагностициране на чревни инфекции при ученици в провинциалните райони на Танзания.

Те са прикрепили леща (струваща 8 долара) към лещата на външната  камера на устройството. След това са използвали евтина двустранно залепващата се лента за създаването на импровизиран микроскоп.

Снимките са направени като пробите са били увити в целуван и залепени при лещата. Те са изследвани за наличие на яйца, основният признак за присъствието на паразитите.

Когато резултатите са сравнени чрез използването на лабораторен светлинен микроскоп е станало ясно, че импровизираното устройство е засекло 70% от пробите с инфекции и 90% от по-тежките инфекции.

Изследователят доктор Исаак Богоч, сподели че е прочел за изпитания на смартфон микроскопи в лаборатории и е решил да го пресъздаде в реална ситуация.

„Бихме искали нещо подобно да бъде полезен диагностичен тест. Ние искаме да дадем подобни устройства в ръцете на някой който може да го използва.“, каза той.

„70% точност не е достатъчно добър резултат, искаме да достигнем над 80% и все още имаме над какво да работим. Технологията е вече тук. Искаме да използваме материали, които са достъпни и лесни за осигуряване.“, добави доктор Богоч.

222

Публикувай коментар

111