NASA планира да изпрати астронавти на Марс в близките 20 години в нов Космически кораб

Публикувано от на 25 май 2011 в Любопитно - 0 коментара


NASA работи над нов носител, който ще отведе астронавтите по-далече в космоса от когато и да е било – първо до на астероид и евентуално на Марс.

Космическият кораб се нарича Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) и е базиран на проекта Орион за космически кораб, който няма да види бял свят.

Целта на проекта, която беше спряна от президента Обама през 2010 година, беше да изпрати астронавти на Международната Космическа Станция, Луната, Марс и други дестинации. Веднага след спирането на проекта, Обама постави нова задача пред NASA – да изпрати астронавти на астероид до 2025 година, последвана от мисия до Марс до 2030 година. За да постигне това, NASA се опитва да модифицира Орион, което е значително по-евтино от проектирането на изцяло нов кораб.

„Ние сме се фокусирали върху човешките проучвания извън ниската околоземна орбита и разработваме следващото поколение системи, които ще ни отведат там“, каза ръководителят на NASA Чарлз Болдън.

MPCV ще бъде изграден от Lockheed Martin, същата компания работила и над Орион.

Корабът ще има 9 кубични метра обитаемо пространство, проектирано за четирима астронавти за 21-дневни мисии. Според специалистите на NASA, новият космически кораб е 10 пъти по безопасен при изстрелване, връщане в атмосферата и приземяване от космическите совалки.

222

Публикувай коментар

111