Nokia в ключово партньорство с Microsoft

Публикувано от на 14 февруари 2011 в Бизнес и маркетинг - 0 коментара


Преди няколко дни главният изпълнителен директор на Nokia Щефан Елоп разкри, че компанията е на кръстопът и е нужна нова стратегия за смартфоните.

Днес Nokia и Microfost официално влязоха в стратегическо партньорство, което прави Windows Phone 7 главната смартфон платформа на Nokia и обхваща много услуги на Microsoft като Bing, Xbox Live и Office.

Освен това двете компании ще комбинират множество допълнителни услуги. Например магазинът за приложения на Nokia ще бъде интегриран в Microsoft Marketplace, докато Nokia Maps ще стане основна част от Bing и AdCenter.

Nokia ще претърпи значителни промени в организарионната структура и ръководството. От 1-ви април компанията ще има две основни бизнес единици – „Умни устройства“(Smart Devices), ръководена от Джо Харлоу и мобилни телефони, ръководена от Мери Макдонъл.

Разбира се с толкова значителни промени в стратегията на компанията, ние се питаме какво ще стане с останалите смартфон платформи. Според Nokia, Symbian ще стане франчайз платформа, свързвайки предишни инвестиции за събиране на допълнителна стойност, а MeeGo ще бъде open-source мобилна операционна система.

Nokia очаква да продаде още около 150 милиона Symbian устройства, но е очевидно че все по-малко хора ще ги купуват заради Symbian софтуера им. Тези промени по-скоро биха подпомогнали средния клас смартфони на компанията и телефони с Windows Phone 7.

Ръководствата на Microsoft и Nokia, разбира се са ентусиазирани относно бъдещето им партньорство. „Ще създадем възможности отвъд всичко което съществува в момента“, каза Щефан Елоп.

[mqstov 19140]

222

Публикувай коментар

111